måndag 28 september 2009

Glitterscenen

Jag skulle aldrig mera. Ville inte längre. Hade gått vidare. Hade inget mer att tillägga. Var ju stor nu och behövde inte längre applådåskor och niokommaåttor i blädderblocken för att finnas.

Men nu ska jag tydligen upp på den där scenen igen. Andas närvaro, nervositet i en mikrofon och bli poängsatt av okunnig publik. Men ny stad, nya konstellationer, tävla i lag, på riktigt, för första gången. Våga gå in i det på allvar. För första gången.

Det är ju lite pinsamt att erkänna. Men jag vet ju att jag älskar det. Och behöver det. Och glittrar där, som ingen annanstans.

fredag 25 september 2009

Distraktionens välgörande kraft

- insikter i studieteknik

När jag sen omsider hade tagit körkort vid fyllda 27, insåg jag hur fantastiskt ett samtal i en bil kan vara. När jag kör alltså. Jag har mitt fokus på bilen, vägen, skyltar, älgar, barn och allt annat som kan dyka upp, och plötsligt är det som om en censurinstans i hjärnan kopplas ur. Uppmärksamheten räcker helt enkelt inte till alltihop samtidigt. Och jag är aldrig så ärligt härligt öppenhjärtlig som bakom ratten.

Nu har jag upptäckt att samma metod funkar när man ... t.ex. skriver uppsats. Man kanske har en lagom långsam konversation på msn, lyssnar på musik, sjunger med (här rekommenderar jag något som man kan hyfsat, för mig funkar t.ex. Pet shop boys alltid, det kräver lagom lite uppmärksamhet. Jag rekommenderar också något som låter hyfsat när man sjunger, för mig går då Simon & Garfunkel bort eftersom de alltid lyckas lägga sig på precis fel tonart och det låter illa helt enkelt (och eftersom jag häromdagen hörde min granne sjunga misstänker jag att de hör mig också och lite värdighet vill man ju ändå behålla)). Och skriver samtidigt, helt utan förlamande självkritik. Det bara flyter på liksom. Och jag som trodde att mitt problem var bristande koncentration!

Men innan jag uttalar mig om denna revolutionerande metods förträfflighet ska jag granska resultatet. Det gör jag i morgon. Om jag törs.

torsdag 24 september 2009

Bokmässa eller inte bokmässa?

Åh, dessa beslut! Det är så frestande att åka på bok- och biblioteksmässan, hänga runt och insupa atmosfär, "fynda" böcker som man absolut inte kan avvara, kanske gå på nåt seminarium. Men ... ja ... Jag minns ju hur det var förra året. Lou och jag var som yra höns på fredagen. Vad skulle man se? Vad skulle man göra? Hur skulle man få ut mesta möjliga av detta fantastiska? På lördagen var vi av någon outgrundlig anledning fruktansvärt bakfulla och orkade inte mer än att sitta på ett café och stirra på folk och klura på konspirationsteorier (det var ett gäng som betedde sig högst märkligt och vi tänkte såklart genast bombdåd). Sen på söndagen hastade vi dit någon timme innan stängning och shoppade loss.

Året innan var jag där som vip-student, stod i högskolans monter och zippade vin och slank iväg på nåt seminarium under täcknamnet Anna Bok. Och fick dessutom betalt. Men då var det fortfarande smekmånad, sån behandling kan man inte vänta sig sen när man har börjat bråka.

Jag tror jag stannar hemma jag. Det lär ju bli fler tillfällen. Fast ... roligt är det ju.

Vän av ordning frågar sig

vad har hänt med ordet "mys"?

I min barndom, när allt fortfarande var som det skulle, kunde mys till exempel handla om att man ställde två stolar rygg mot rygg, la en överbliven orange (färgen är helt avgörande här - orange maximerar mysfaktorn) 70-talsfilt över, slängde in några kuddar och kröp efter. Det var mysigt.

Eller när jag och brorsan hade myskväll på lördagarna (om jag lyckades övertala honom). Då satt vi vid köksbordet med varsin godisfylld mugg och lyssnade på våra Tintinband. Det var också mysigt.

Nu kan mys tydligen syfta på godiset i sig, som i fredagsmys.

Eller så kan mys användas i formuleringar som "jag vill hitta en go tjej att mysa med". Något säger mig att det inte handlar om att hålla handen.

Var ska detta sluta?

onsdag 23 september 2009

Och nu över till något helt annat

För halvannan vecka sedan läste jag ut Tony Samuelssons Jag var en arier. Den utspelar sig i Sverige på 1970-talet, men det är ett 70-tal helt i avsaknad av gröna vågar, unisexmode, vänsterrörelse, kvinnokamp, solidariet och velourpappor. Eftersom Sverige numera är en provins i Tredje Riket. Och Führern Albert Speers favoritprovins dessutom, full som den är av blonda barn och stolta, lojala arier.

Alternativhistoria, eller kontrafaktisk historieskrivning, är en spännande men knepig form. Det riskerar liksom att bara bli en lättnadens suck - tänk vilken tur ändå att det inte blev så! Men så enkel är inte Jag var en arier. Den extrema instrumentella kultursynen till exempel - är den verkligen heltigenom främmande? Den extrema objektifieringen av kvinnor? Det extrema föraktet för svaghet? Allt är lite, eller mycket, mer extremt, men inte så främmande som man skulle vilja. Och dessutom beskrivet med förledande självklarhet.

Ibland blir det också väldigt roligt, i just den där självklarheten. Som i meningen "Hon hade läppstift i samma naziröda färg som jag själv." Eller när Speer gråtmilt nostalgiskt konstaterar att hans kavaj "fortfarande doftar Hitler".

tisdag 22 september 2009

Mjölkmannen!

Det här är bara så fint! (Här kan man läsa lite mer om manlig amning.) Men tänk att det kan göra människor så upprörda att en man vill amma. Det gamla goda argumentet att "det blir så tråkigt om alla ska vara lika" får såklart vara med. Det känns lite överflödigt att ens bemöta.

Sen kommer då detta att "det är onaturligt". Och jag vet inte var jag ska börja, kanske att människan är ett ganska onaturligt djur. Man kanske till och med kan säga att det ligger i vår natur att spränga de naturgivna ramarna för vår existens. Och tja, om nu män kan producera mjölk så är det väl per definition "naturligt"?

Men det jag vill komma fram till är att det i sådana här debatter alltid förutsätts att det är önskvärt, bra, mysigt, och på alla sätt berikande för kvinnor att vara gravida, föda barn och amma. Att det är helt oproblematiskt. Att det helt enkelt kommer "naturligt" för oss och aldrig någonsin känns det minsta konstigt.

Jag har i hela mitt liv trott att jag inte kan få barn (det lustiga är att jag bara den senaste veckan hört tre andra tjejer säga samma sak!). Eller nej, egentligen har jag väl inte trott det, men jag låtit mig själv känna så. För jag har faktiskt inte riktigt fått ihop det. Med mig själv, med vem jag är. Att min kropp ständigt går omkring och är beredd att bli befruktad har mest känts som ett förräderi. Tanken på att ett litet barn ska ligga och suga på mitt bröst känns faktiskt inte det minsta "naturlig".

Det innebär inte att jag inte vill ha barn. Det vill jag. Det innebär inte heller att jag skulle älska mina eventuella barn mindre eller bli en sämre förälder. Inte heller betyder det att jag hatar min kropp - tvärtom. Men jag vägrar acceptera den fortfarande i högsta grad livskraftiga bilden av Kvinnan som Köttet, den jordbundna, av naturen förslavade. Allt det där påtvingat kroppsliga, graviditet, födande, amning är inget jag längtar efter. Inget jag känner att jag måste få ha monopol på för att känna mig som en Riktig Kvinna. Även om jag lär få bita i det sura (?) äpplet ändå, när den dagen kommer. Antagligen kommer det att vara en riktigt häftig upplevelse.

Jag har skrivit om det här inlägget några gånger nu. Det är så lätt hänt att fokus hamnar på det smått löjeväckande i att män försöker amma. Det är alltför lätt att göra narr av. Egentligen är ju inte det viktigaste huruvida män bör amma eller inte. Utan att vidga ramarna för manligt och kvinnligt. För naturligt och onaturligt. På allvar fundera över det faktum att det fortfarande är kvinnan som offrar mest när det ska bildas familj. Och när det inte ska bildas familj (dvs det är vi som förväntas kontrollera vår för tillfället icke önskvärda fruktsamhet).

Vår hälsa och vårt kroppsliga välbefinnande sätt på spel både i barnalstrandet och i förhindrandet av detsamma. Samtidigt som våra kroppar helst ska se oanvända ut, vad de än har varit med om. Vår attraktivitet på "äktenskapsmarknaden" sjunker med ålder och minskad fertilitet (gå in på valfri datingsida och se vad män i 40-årsåldern söker. Inte är det då jämnåriga kvinnor). Män (inte alla män såklart) är fortfarande inte beredda att offra ett uns av sitt kroppsliga oberoende. Då hade det funnits p-piller för män. Och då hade det inte varit så fruktansvärt provocerande att en kille som heter Ragnar försöker klämma fram mjölk ur sina egna bröst.

Det är jävligt orättvist. Det gör mig förbannad. Både som individuell singelkvinna i 30-årsåldern och som feminist och ja ... människa. Och efter det här kommer jag nog aldrig att bli gift.

Nu har jag det!

En tanke har plågat mig i flera år. Tänk om jag skulle bli ombedd att hålla Talet till Mannen?! (Himla troligt ...) Nu har jag i alla fall kommit på det både självklara och geniala; jag skulle naturligtvis hålla Talet till Skägget!

Jag skulle, också det självklart, börja med att berätta om min far, som alltid hade haft skägg när han en dag plötsligt dök upp alldeles naken om hakan. Jag var i chock och frågade hur i allsin dar detta hade gått till. Jo, förklarade pappa, jag har bara bankat in skäggstråna och slagit knut på insidan. Jag trodde aldrig på tomten. Men det här trodde jag på, i flera år.

Mer skägg åt folket!

söndag 20 september 2009

Tips!

Ni har väl sett Svts nya (nåja) serie Mannen under trappan? Krypande kuslighet i ett hus fullt av hemliga skrymslen, kan det bli bättre? Allra bäst är nog ändå att Jonas Karlsson är med. Där har ni en man som skulle få föda mina barn vilken dag som helst.

Dagens citat

"Det samlas mer och mer belägg för att vetenskapen, om den utnyttjas på rätt sätt, så småningom kan minska den tid som behöver läggas ner på arbete så att hela befolkningen får fritid och energi över till det rika och fantasifulla liv som litteraturen och konstarterna erbjuder."

Louise M. Rosenblatt

Ganska lustigt sagt eller hur?

Nej, är det inte bättre att man jobbar jävligt hårt, tjänar en massa pengar som "man kan spara till ett konstverk som man vill köpa"*? Det bästa av allt är ju att man då får ha konsten för sig själv, så att inte en massa folk som inte har förtjänat det kan smygglutta.

*Lena Adelsohn Liljeroth, panelsamtal om den kommande kulturutredningen (den kom 12/2 i år) på bokmässan i Göteborg 2007.

lördag 19 september 2009

Rikedom

En vän som är lärare plockade för ett par år sedan plötsligt fram en hel låda med suddgummin. En hel låda med vita, mjälla, oanvända sudd. Känslan som kom över mig kan nog närmast beskrivas som euforisk. Inte bara hade han tillgång till denna enorma mängd sudd, som han fritt kunde disponera efter eget gottfinnande. Han hade tillgång till en enorm mängd stora vita sudd! Alltså inte de platta gröna med rosa rand som man fick i två exemplar vid terminens början, utan de vita, de fina. Lyxsudden. Det var ett stort ögonblick och en vision av oändlig rikedom.

torsdag 17 september 2009

Feber!

Åh, ni skulle se mig när jag sitter här och plitar. Man kan nog inte tro att jag får något gjort. Men till skillnad från tidigare, när jag har varit fokuserat ofokuserad, så har jag de senaste två dagarna varit ofokuserat fokuserad. Skillnaden är att rastlösheten nu sitter i kroppen istället för i huvudet. Så istället för att desperat försöka sysselsätta tankarna med annat för att inte tänka på att jag inte skriver på uppsatsen, har jag haft spritt och skutt i hela kroppen av tankar som inte får plats att tumla ut genom fingertopparna på samma gång. Ni fattar va?

Så här har jag studsat upp för att hämta en vindruva, kastat ner en rad, flaxat iväg för att spika upp en tavla, hummat förnöjt, skrivit några meningar, pratat lite med döda ting (Idag pratade jag med fruktskålen. Här får du stå! Och här är din frukt som du ska ha, såja, såja.), krafsat ner några insikter på en lapp, spanat frenetiskt efter vad jag trodde var en entita utanför fönstret, knåpat ihop en fantastisk mindmap, spikat upp en anslagstavla för mindmappen att sitta på, berättat en rolig anekdot för min låtsaskompis, skrivit lite till... Ja, sådär har det hållit på.

Det är ett alldeles fantastiskt tillstånd som jag hoppas få uppleva imorgon igen.

onsdag 16 september 2009

Hej, jag heter Ulrika

och jag är internetberoende.

Internet är fint och bra på många sätt och man kan hitta allt möjligt nyttigt där. Men när man surfar runt från hotmail till facebook till bloggen till andra mailen till en rolig blogg till forumet till tredje mailen till en annan rolig blogg till tradera och så tillbaka till hotmail igen, så är internet mest bra till att döda väldigt många timmar av mitt liv som aldrig kommer tillbaka.

Så idag har jag tagit det radikala beslutet att införa internetförbud under dygnets ljusa timmar. Efter den oumbärliga frukostrundan stängs modemet av och om jag kommer på nåt jag bara måste kolla så får jag skriva upp det och spara till kvällen. Basta!

Idag har jag varit mycket effektiv. Om man jämför. Skrivit tre sidor och tagit en timmes promenad. Jag till och med sprang några hundra meter. Jag är som en helt ny människa.

tisdag 15 september 2009

Hur tänkte man här?


Vi tjejer väljer ju oftast tvätt eller rosa tyll. Det blir bäst så.

Om en farbror

Farbrorn som stod bakom mig i kön på ICA och frågade så försynt om min mat. Det har jag aldrig sett förut. Jaa, det ser gott ut ... Och som blev totalignorerad av kassörskan när han försökte inleda en konversation om lingonbrödet som verkade så spännande. Och fumlade med pengarna så folk suckade irriterat. Undrar vem han var.

måndag 14 september 2009

Rock'n'rollgrabbar

Nu ska jag berätta om en ung man jag kände för länge sen. Han var så jävla rock'n'roll. Han ville leva hårt och dö ung. Han bodde i sina skinnbrallor och Jim Morrison var hans husgud. Hans favoritbok var Bulgakovs Mästaren och Margarita, och hade man inte läst den kunde man lika gärna gå och dränka sig. Han lånade pengar men tyckte inte att han behövde betala tillbaka. Och om man ändå ville ha sina pengar tillbaka, beskyllde han en för att vara en ytlig bracka. Så här i efterhand kan jag tycka att det finns en viss humor i att hans föräldrar bodde på Östermalm.

Han kunde charma vem som helst. Och särskilt mig. Tyvärr blev han rätt besviken när det visade sig att jag varken hade läst Mästaren och Margarita eller jobbat som strippa. Han visste inte riktigt hur han skulle bete sig. Skulle han ignorera mig? Eller skulle han uppfostra mig? Det blev en rätt misslyckad blandform; varannan dag uppfostran, varannan dag inte låtsas om. Uppfostran var för det mesta verbal. Men ibland hade jag blåmärken på armarna efter hans nypor. Det var när han hade provat den behavioristiska modellen.

Han hade en särskild fäbless för trasiga människor. Men de måste vara trasiga på rätt sätt. Till exempel kvinnor som försörjde sig på sina kroppar, de var hans favoriter. Tjejer som gjorde misslyckade självmordsförsök var däremot ytterligt patetiska. "Åh nej, inte en sån där ropa-på-hjälp-tjej!"

Jag har fortfarande inte fått tillbaka mina pengar. Men det är okej. Den lektionen var värd mycket mer än femhundra spänn. Även om jag inte lärde mig riktigt det han hade tänkt sig.

söndag 13 september 2009

Ovan molnen är himlen alltid blå. Men ovan himlen är rymden alltid svart.

Jag har alltid misstrott sommaren. Den sluter sin ljusblå kuvös över oss och intalar oss att allt är fint, allt är bra nu. Så här ska det alltid vara.

Det är alltid lite för tyst.

Jag tror jag var åtta eller nio när min bror övertygade mig om att Gud inte finns. Jag minns inte vad jag trodde innan. Jag kände väl tillit, som trygga barn gör. Jag behövde inte mer.

I tonåren slipade jag mina argument. Det kom några jesusmänniskor till vår skola, och jag ansatte dem med kniviga frågor. Jag var stolt. Jag var ateist. Många människor var helt enkelt väldigt dumma. Som trodde på Gud och Jesus och ett liv efter döden. Det var lite synd om dem, men de visste väl inte bättre.

Det hela var egentligen väldigt avlägset och teoretiskt.

Kärleken minns jag att jag trodde på. Så som bara en kobent okysst flicka kan tro på kärleken. Min bror talade om för mig att kärleken bara var ett förskönande av våra djuriska drifter. Att det bara handlade om förökning och kättja. Min bror har aldrig varit mycket för illusioner.

Jag har smakat på sanningen i små tuggor. Jag är inte lika stark. Gud finns nog inte. Kärleken är nog en konstruktion. Vi dör när vi dör och när vi lever är livet inte heller så jävla fantastiskt.

Men jag börjar undra. Om inte den slutliga illusionen är just denna sanning. Att man kan göra den till sin och alltid sova med ögonen vidöppna. Det är inte så lite arrogant. Den blå himlen finns ju där också.

Samtidigt.

lördag 12 september 2009

Stoppa i fack

Det gör ont i en bibliotekaries hjärta att inse att man har gjort ett dåligt klassificeringsjobb. Kolla hur det ser ut här till höger! Helt konstigt och förvirrande liksom. Jag lurar och klurar - kanske SAB-systemet vore det enda rätta ändå! Inte fullt logiskt i alla lägen, men då slipper ju jag ta ansvar för det.

Håll ögonen öppna efter käcka bokstavskombinationer på bloggen framöver!

Oh! Det bästa av allt är ju att jag får slasktrattskategorin B - allmänt och blandat på köpet!

fredag 11 september 2009

Har du sett ändringen på toa?

Och just det, det här är också nytt. Ett dass är inte ett dass utan en kungabild.
Rubriken syftar på ett av min fars standardskämt. Man skulle svara nej, och då fick man följa med in på toa och bli förevisad änd-ringen. Alltså toasitsen. Jag brukar ursäkta honom med att han har bott i Göteborg.

Tillåt mig presentera ... ryamattan!

Trogna läsare minns kanske min mattjakt. Då tänkte jag frufflor, och det blev inte långt ifrån. En ryamatta från Myrorna! (Trots allt bättre att handla där än att köpa nytt, tycker jag.)


Fortfarande inget bord, men jag tycker den här lösningen funkar rätt bra. (Nytillkomna fans bör göras uppmärksamma på att den väldigt bruna fondväggen finns där för att dölja långt mer hidiösa ting.) Jag har också bytt plats på mina fåtöljer; den här lilla nätta passar bättre med soffan. Ovanför har jag arrangerat lite foton, istället för böckerna som stod där tidigare. Som ni ser har jag tonat ner de orangea inslagen. Det är tydligen sååååå 2006.



På köpet fick jag en myshörna i sovrummet, med stora läsfåtöljen och en fantastisk gammal lampa som jag fick av min fasters man hux flux. Tack för det!

Sen måste jag ta tillbaka en del elaka saker jag sagt om 70-talet på sistone. Hur kan man inte älska 70-talet?

torsdag 10 september 2009

Maria Wetterstrand,

vill du gifta dig med mig? Eller nej, kanske hellre: vill du bli min statsminister?. Det här var väl precis vad som behövdes just nu? Även om jag gärna hade läst en längre artikel med lite konkreta förslag på hur man kommer bort från det ensidigt ekonomiska tänkadet mot en människoorienterad politik. Men ändå. Jag har sagt det förut men jag säger det igen - det är inte disciplin vi saknar, det är omtanke.

onsdag 9 september 2009

Unket

Visste ni att 1976 kom en utredning om sexuella övergrepp? Man tyckte att man ville spegla en modern sexualsyn i lagstiftningen, avdramatisera, mildra straffskalor och lite sånt käckt. "Våldtäkt" skulle det bara kallas om det verkligen var riktigt våldsamt och brutalt. Och självklart måste man också ta hänsyn till kvinnans klädsel och uppträdande.

Jag vet inte om jag är lite efter, men jag hade ingen aning om detta. Jag ska aldrig romantisera 70-talet mer. Som tur var blev det ett jävla liv och förslagen lades ner. Och ändå kan man, fortfarande, sitta och säga att det är väl inte så farligt om man "kör på" fast kvinnan egentligen inte vill. Lite dålig stil bara. Hey, sex är ju kul! Det är bara det att kvinnorna inte har fattat det. Ungefär. Fast jag trodde i min enfald att detta var uttryck för en riktigt gammal och unken kvinnosyn.

Läs förresten Katrine Kielos Våldtäkt och romantik. Om du tror att våldtäkt inte har något med sex att göra.

tisdag 8 september 2009

Fat up!

Ibland när jag skriver om kropp och fett tänker jag att ni ska tänka att jag försöker hitta ursäkter för att få fortsätta "vräka i mig och vara tjock och glad" (helt autentisk kommentar, på ett ungefär). Se där hur väl jag har tagit till mig budskapet, lyckad indoktrinering på min ära! Läs det här. Det är på allvar. Tänk över hur du egentligen ser på tjocka människor. Ingen är bara sin kropp. Inte ens om hen själv är ansvarig för sitt hull.

Oinspiration, omotivation och allmän gamman

Jag har inte mycket att blogga om i dessa dagar. Det flyter på. Som man säger. Jag skriver mig ond i axlarna och planerar lite roligheter framåt hösten. Det blir teater i Västerås (Mig äger ingen) med Åsa och Sarah (en något försenad 30-årspresent) och alfapethelg med Andreaspojkarna. Ninjafeministisk kurshelg i Göteborg, som förhoppningsvis går att kombinera med ett rendez-vous med mina kära gamla klassisar. Och jag vill fortfarande till Skåne. Det ska välan gå att ordna. Öppen för spontana förslag är jag ju såklart!

Joråsåatteh... Det var väl det.

onsdag 2 september 2009

Att vara sin ensamma kropp

Jag gillar Elsie Johansson. Skarpt. Hennes trilogi om Tå-Pelles Nancy fick mig att tänka massor när jag var i tjugoårsåldern, om klass och klassresor, sorg och saknad, kvinnor och män. Faktiskt skulle jag nog säga att de var de böckerna som utlöste min hittills största livskris. Hon fick mig att se att jag redan var på väg bort, att jag inte kunde stanna där jag var, fick mig att förstå blandningen av kärlek och skam som jag kände för mitt ursprung. Och faktiskt, så småningom, lägga bort skammen.

Igår läste jag ut Sin ensamma kropp. Ingen omskakande läsupplevelse den här gången. Men jag är glad att någon vågar skriva om en gammal kvinnas längtan efter närhet och kroppslighet. Jag tänker på alla dessa gamla änkor. Som är glada att slippa ställa upp för husfridens skull, som aldrig fick lära sig njuta. Eller de som saknar och längtar, men inte tillåts sätta ord på sin längtan, inte får äga sin sexualitet. Vilket slöseri. Jag hoppas verkligen att tanterna inte har händerna på täcket.